Ακρυλικές οδοντοστοιχίες

Όταν λείπουν όλα τα δόντια στη μία ή και στις δύο γνάθους και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάποια άλλη αποκατάσταση τότε επιλέγουμε τις ολικές ακρυλικές οδοντοστοιχίες (μασέλες).

Μια ολική τεχνητή οδοντοστοιχία αποτελείται από μία ακρυλική βάση στο χρώμα των ούλων πάνω στην οποία στηρίζονται τα τεχνητά δόντια κατασκευασμένα από ακρυλικό υλικό ή πορσελάνη. Η βάση μιας τεχνητής οδοντοστοιχίας κάτω γνάθου έχει σχήμα πετάλου που ακολουθεί το σχήμα της γνάθου, ενώ σε μια οδοντοστοιχία άνω γνάθου η βάση καλύπτει επιπλέον και τον ουρανίσκο.

Η κατασκευή τους γίνεται με τη βοήθεια οδοντοτεχνίτη και αφού πρώτα έχουμε πάρει αποτυπώματα ακριβείας για τον ασθενή. Μέχρι την τελική παράδοση της οδοντοστοιχίες θα χρειαστούν πρόβες για να βεβαιωθούμε ότι εφαρμόζει σωστά και είναι αυτό που θέλουμε από αισθητικής απόψεως.

Μετά την τοποθέτηση χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής που ποικίλλει ανά περίπτωση. Ο ασθενής θα πρέπει να εξασκηθεί στη χρήση της οδοντοστοιχίας και σίγουρα το πρώτο διάστημα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες.

Μελλοντικά θα απαιτούνται και τροποποιήσεις στην οδοντοστοιχία, γιατί η απορρόφηση του οστού συνεχίζεται και η κατασκευή δεν θα εφαρμόζει σωστά στα ούλα.

Η ακρυλική οδοντοστοιχία αποκαθιστά τη μάσηση, την ομιλία και την αισθητική του στόματος αλλά σίγουρα όχι με τον καλύτερο και επαρκέστερο τρόπο.

Παρουσιάζουν προβλήματα σταθερότητας και συγκράτησης, ενώ η ακρυλική βάση που καλύπτει τον ουρανίσκο δημιουργεί στον ασθενή μια άβολη αίσθηση.

Σαφώς καλύτερη λύση είναι οι επένθετες οδοντοστοιχίες που στηρίζονται σε εμφυτεύματα.

Μερικές οδοντοστοιχίες

Η μερική οδοντοστοιχία είναι μια κινητή προσθετική κατασκευή (γνωστή και ως “μηχανάκι” ή “μηχάνημα”) που χρησιμοποιείται όταν λείπουν από την γνάθο αρκετά, αλλά όχι όλα τα δόντια, και αντικαθιστά τα ελλείποντα δόντια. Χρησιμοποιείται αντί για γέφυρες ή εμφυτεύματα.

Προτιμάται στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αρκετά υγιή δόντια-στηρίγματα για να στηρίξουν μια γέφυρα δοντιών, λείπουν πολλά συνεχόμενα δόντια ή ο ασθενής προτιμά μια πιο οικονομική λύση. Με μία μόνο μερική οδοντοστοιχία μπορούμε να αντικαταστήσουμε ταυτόχρονα πολλά ελλείποντα δόντια σε διαφορετικές θέσεις της γνάθου κάτι που θα απαιτούσε την κατασκευή πολλαπλών γεφυρών.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε δύο ειδών μερικές οδοντοστοιχίες.

Κράματα κοβαλτίου-χρωμίου με μεταλλικά άγκιστρα

Αυτές οι μερικές οδοντοστοιχίες αποτελούνται από ένα μεταλλικό πλαίσιο από ειδικό κράμα κοβαλτίου-χρωμίου που καταλήγει σε μια πλαστική βάση. Εκεί τοποθετούνται τα τεχνητά δόντια, ενώ η όλη κατασκευή στηρίζεται στα ούλα αλλά και στα υπάρχοντα φυσικά δόντια με μεταλλικά.

Το βασικό μειονέκτημα των μερικών οδοντοστοιχιών έχει να κάνει με την αισθητική. Τα μεταλλικά άγκιστρα τους όταν εφάπτονται στις πρόσθιες επιφάνειες των δοντιών είναι ορατά όταν χαμογελάμε. Πολλοί ασθενείς το βρίσκουν αυτό ενοχλητικό, επηρεάζονται ψυχολογικά και δυσκολεύει η καθημερινότητά τους.

Οι μερικές οδοντοστοιχίες απαιτούν ένα διάστημα προσαρμογής και παρέχουν ικανοποιητική σταθερότητα. Καλύτερη πάντως επιλογή από αισθητικής και λειτουργικής απόψεως είναι οι μερικές οδοντοστοιχίες με συνδέσμους ακριβείας.

Οδοντοστοιχίες με συνδέσμους ακριβείας

Ο σύνδεσμος ακριβείας είναι μία μηχανική μικροκατασκευή με την οποία επιτυγχάνουμε την ακριβή σύνδεση μίας κινητής μερικής οδοντοστοιχίας με μία ακίνητη και μέσω αυτής με τα υπάρχοντα φυσικά δόντια.

Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχουν οι αντιαισθητικοί βραχίονες που συγκρατούν τις κοινές μερικές οδοντοστοιχίες. Οι σύνδεσμοι ακριβείας συμμετέχουν στη συγκράτηση και στήριξη της οδοντοστοιχίας, ενώ με τα πλάγια τοιχώματά τους συμβάλλουν και στη σταθερότητά της.

Αποτελούνται από δυο τμήματα (αρσενικό-θηλυκό), από τα οποία το ένα ενσωματώνεται στη μερική οδοντοστοιχία και το άλλο στις στεφάνες.

Οι μερικές οδοντοστοιχίες με συνδέσμους ακριβείας είναι πολύ ανώτερες αισθητικά από εκείνες με τα άγκιστρα και προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα.